ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ

Μόνιμη Θεραπεία, Χωρίς Παρενέργειες

Τι είναι η ομοιοπαθητική;

Η ομοιοπαθητική είναι μια ολοκληρωμένη και αυτόνομη μέθοδος θεραπείας, η οποία θεραπεύει μόνιμα, ήπια και χωρίς παρενέργειες. Οι ρίζες της βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα και στον Ιπποκράτη ο οποίος στο έργο του: “ Περί τόπων των κατ’ άνθρωπον” αναφέρει «όμοια ομοίοις εισίν ιάματα», που σημαίνει ότι για κάθε ασθένεια το σωστό θεραπευτικό μέσον είναι εκείνο που, σε έναν κατά συνθήκη υγιή άνθρωπο, προκαλεί μια παρόμοια κατάσταση με την κατάσταση της ασθένειας.

Το 1796, ωστόσο, είναι το έτος γέννησης της ομοιοπαθητικής, ως ένα ξεχωριστό θεραπευτικό σύστημα. Ο Γερμανός Ιατρός Samuel Hahnemann είναι αυτός που έθεσε τις βάσεις της νέας αυτής προσέγγισης της νόσου και του ασθενή. Η διατύπωση του «similia similibus curentur» (το όμοιο θεραπεύει το όμοιο) αποτελεί τη βασική αρχή της νέας αυτής επιστήμης. Η λέξη ομοιοπαθητική που έχει επικρατήσει και διεθνώς προέρχεται από τις Ελληνικές λέξεις “όμοιον” και “πάθος”.

Η ομοιοπαθητική ασχολείται με το σύνολο της ανθρώπινης οντότητας και αυτό το σύνολο προσπαθεί να θεραπεύσει. Για την ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες, αλλά μόνο άνθρωποι ασθενείς! Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν είναι ειδικά για τη συγκεκριμένη διάγνωση (ασθένεια), αλλά για το συγκεκριμένο οργανισμό με βάση τα συμπτώματα που αυτός εμφανίζει τη δεδομένη χρονική στιγμή και στα τρία επίπεδα της ύπαρξης του: στο σωματικό, το διανοητικό και το ψυχολογικό.

Για την κλασική Ιατρική τα συμπτώματα προκαλούνται από την ασθένεια και τα φάρμακα στοχεύουν στην καταπολέμηση (καταπίεση) των συμπτωμάτων αυτών. Η ομοιοπαθητική άποψη είναι εντελώς διαφορετική. Τα συμπτώματα αποτελούν αντίδραση του οργανισμού στην ασθένεια στην προσπάθειά του να την ξεπεράσει και να επανέλθει στην κατάσταση της υγείας. Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα οδηγούν στην ενίσχυση αυτής της αντίδρασης και όχι στην καταπίεσή της.​

Ο βασικός στόχος είναι η ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού με την κινητοποίηση των αμυντικών του δυνάμεων, με τελικό αποτέλεσμα την επαναφορά της ισορροπίας και στα τρία επίπεδα της ύπαρξής του (σωματικό, διανοητικό και ψυχικό), το οποίο αποτελεί την υγεία.